google Schema problems 'itemreviewed'

General ShopSite user discussion

google Schema problems 'itemreviewed'

Postby lneibauer » Wed Feb 12, 2020 1:51 pm

Afternoon all,
This problem seems to have started at the beginning of February and I am having a tough time figuring it our. All of a sudden I am getting a google schema an "invalid object type for field 'itemreviewed'. Has anyone run into this issue before and how I might be able to fix it. We have about 6000 SKUs and maybe 1200 reviews on the site. Reviews were not turned on from day 1. I have been using the Google Structured testing tool and the Google search console for this URL but this is just one of 900ish that have this issue. https://www.churchsupplier.com/shopsite_sc/store/html/8758-I-Said-a-Prayer-of-Healing.html

Any help would be greatly appreciated in this matter

--Lawrence
lneibauer
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 30, 2014 7:13 am
Location: Warminster, PA

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby ShopSite David » Thu Feb 13, 2020 11:32 am

Google recently became picky regarding some terminology that used to be acceptable. We are testing a solution but it will require an update to version 14.0. The only workaround would be to turn off the microdata in Reviews by unchecking 'Enable Schema.org microdata' in Merchandising > Product Reviews > Configure.

Here's some more specific info from engineering:
This looks like a new Google-specific requirement for itemReviewed, "Thing" is a generic item type that is valid for schema.org but now they want it to be a more specific type from their list of allowed types.
https://github.com/schemaorg/schemaorg/issues/2346
-David H.
ShopSite, Inc.
http://www.shopsite.com
ShopSite David
Site Admin
 
Posts: 302
Joined: Fri Aug 04, 2006 1:30 pm
Location: Utah

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby lneibauer » Thu Feb 13, 2020 1:56 pm

Thanks David, I assume you are talking about a future version 14 release since I am already on Version 14.0 r3.2. is there an approximate time-frame for this patch / fix?
lneibauer
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 30, 2014 7:13 am
Location: Warminster, PA

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby FredW » Fri Mar 20, 2020 1:59 pm

I also ran across this error and wonder if the fix is available or in the wings? Can somebody update us on this?
FredW
 
Posts: 188
Joined: Mon Apr 02, 2012 2:07 pm

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby ShopSite David » Fri Mar 20, 2020 2:23 pm

Yes, 14.0 sp1 was released this week and addressed that error. However, it looks like with that problem resolved a new issue pops up. You would see Google report:

Error:
Either "offers", "review", or "aggregateRating" should be specified

So, we are working on a solution to that as well as documenting a template solution that you could also make. I'll post a link once we have the documented solution.
-David H.
ShopSite, Inc.
http://www.shopsite.com
ShopSite David
Site Admin
 
Posts: 302
Joined: Fri Aug 04, 2006 1:30 pm
Location: Utah

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby lneibauer » Fri Mar 20, 2020 4:24 pm

this is still good news! thank you David!
lneibauer
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 30, 2014 7:13 am
Location: Warminster, PA

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby ShopSite David » Mon Mar 23, 2020 10:50 am

Here's the current solution which we will soon be adding to our Themes in an update to 14.0 sp1:
https://www.shopsite.com/templates/cookbook/json-microdata.html
If you use reviews remember to turn off the microdata by going to:
Merchandising Tools > Product Reviews > Configure Product Reviews
-David H.
ShopSite, Inc.
http://www.shopsite.com
ShopSite David
Site Admin
 
Posts: 302
Joined: Fri Aug 04, 2006 1:30 pm
Location: Utah

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby harrynguyen » Mon Nov 09, 2020 9:05 pm

Yeah. I have the same problems. Thank you for your solution
harrynguyen
 
Posts: 1
Joined: Mon Nov 09, 2020 8:57 pm

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby lneibauer » Tue Feb 16, 2021 8:21 am

Hay all,

I know it has been a while since I replied to this thread but I mostly got my issue resolved and I want to thank all of you especially David for your input. I have one issue in my JSON script that I can't seem to figure out. Any product with a single quote in the PRODUCT.MoreInformationMetaDescription I am getting a google error: Bad escape sequence in string. and it seems to hover around that darn single quote or apostrophe. Does anyone know a workaround for this?

When I run it though the Google Structered TEsting Tool or the Rich Restults tests.
I get the above Error. Here is an example URL of one of the items with the issue: https://www.churchsupplier.com/shopsite_sc/store/html/155-kids-can-help-offering-boxes.html

below is the code I have implemented:

<script type="application/ld+json">{"@context": "http://schema.org/",
"@type": "Product",
"name": "[-- PRODUCT.Name JS_ENCODE --]",
[-- IF PRODUCT.SKU --] "sku": "[-- PRODUCT.Sku --]",[-- END_IF --]
"image": [[-- IF PRODUCT.MoreInformationGraphic --]"[-- PRODUCT.MoreInformationGraphic URL_ONLY --]"[-- ELSE_IF PRODUCT.Graphic --]"[-- PRODUCT.Graphic URL_ONLY --]"[-- END_IF --]
[-- FOR VAR.I 1 20 --][-- IF PRODUCT.MoreInfoImage[VAR.I] --],"[-- PRODUCT.MoreInfoImage[VAR.I] SS_SIZE0 URL_ONLY --]"[-- END_IF --][-- END_FOR --]],
[-- IF PRODUCT.MoreInformationMetaDescription --] "description": "[-- PRODUCT.MoreInformationMetaDescription JS_ENCODE --]",[-- END_IF --]
[-- IF PRODUCT.GoogleMPN --] "mpn": "[-- Product.GoogleMPN --]",[-- END_IF --]
[-- IF PRODUCT.GoogleGTIN --]"gtin": "[-- Product.GoogleGTIN --]",[-- END_IF --]
[-- IF PRODUCT.Brand --] "brand": {"@type": "Thing","name": "[-- PRODUCT.Brand JS_ENCODE --]"},[-- END_IF --]
[-- IF REVIEWS --][-- IF REVIEWS_COUNT_NUMBER GE 1 --] "aggregateRating": {"@type": "AggregateRating","ratingValue": "[-- REVIEWS_STARS_NUMBER --]",
"reviewCount": "[-- REVIEWS_COUNT_NUMBER --]"},[-- END_IF --][-- END_IF --]
[-- IF PRODUCT.DisplayPrice --] "offers": {"@type": "Offer","priceCurrency": "[-- STORE.CurrencyCode --]","price": "[-- IF PRODUCT.SaleAmount --][-- IF PRODUCT.SaleOn --][-- PRODUCT.SaleAmount RAW_NUMBER --][-- ELSE --][-- PRODUCT.Price RAW_NUMBER --][-- END_IF --][-- ELSE --][-- PRODUCT.Price RAW_NUMBER --][-- END_IF --]","priceValidUntil":"2025-07-30",
[-- IF STORE.Name --]"seller": {"@type": "Organization","name": "[-- STORE.Name JS_ENCODE --]","url":"https://www.churchsupplier.com/"},[-- END_IF --]"itemCondition": "[-- PRODUCT.GoogleCondition --]","availability": "[-- IF PRODUCT.GoogleAvailability "in stock" --]InStock[-- ELSE_IF PRODUCT.GoogleAvailability "out of stock" --]OutOfStock[-- ELSE --]PreOrder[-- END_IF --]","url":"[-- PRODUCT.MoreInfoURL --]"}[-- END_IF --]}
</script>

Any help would be appreciated. Thanks
lneibauer
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 30, 2014 7:13 am
Location: Warminster, PA

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby loren_d_c » Tue Feb 16, 2021 11:40 am

JSON isn't exactly like JavaScript, so the JS_ENCODE parameter may not always work. Since v14 sp1 r1 there has been a JSON_ENCODE parameter that should work with most template tags that return text, so instead of [-- PRODUCT.MoreInformationMetaDescription JS_ENCODE --] try [-- PRODUCT.MoreInformationMetaDescription JSON_ENCODE --]

-Loren
loren_d_c
 
Posts: 2564
Joined: Fri Aug 04, 2006 12:02 pm
Location: Anywhere

Re: google Schema problems 'itemreviewed'

Postby lneibauer » Tue Feb 16, 2021 12:47 pm

Wahoo! Thanks Loren, I did a simple test on our sandbox site and that seems to be working. I didn't know about the JSON_ENCODE parameter

Thank you
lneibauer
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 30, 2014 7:13 am
Location: Warminster, PA


Return to User Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests